Auto määrimissüsteem ja selle kasutamine

- 2021-09-30-

Õlipann- kasutatakse määrdeõli hoidmiseks. Enamiku mootorite puhul toimib õlivann ka määrdeõli jahutusradiaatorina.

Õlipump- see tõmbab õlivannilt teatud koguse määrdeõli, surub selle õlipumba abil surve alla ja saadab selle seejärel pidevalt erinevate osade pinnale määrimiseks, et säilitada määrdeõli ringlus määrdesüsteemis. Enamik õlipumpasid on paigaldatud karterisse ja mõned diiselmootorid paigaldavad õlipumba karterist väljapoole. Õlipumpasid käitatakse nukkvõlli, väntvõlli või ajastusülekande kaudu.

Õlifilter- kasutatakse määrdeõlis olevate lisandite, kulumisjäätmete, õlisetete, vee ja muude määrdeainete filtreerimiseks, nii et puhas määrdeõli suunatakse kõikidesse määrdeosadesse. See jaguneb jämeõlifiltriks ja peeneks õlifiltriks, mis on õlikanalis paralleelselt ühendatud. Suurem osa õlipumbast väljuvast õlist läbib jämeõlifiltrit ja ainult väike osa peenõlifiltrit. Õli aga filtreeritakse läbi peene õlifiltri iga 5km järel.

Õlisõel- see on enamasti filtrisõela tüüpi, mis suudab määrdeõlis välja filtreerida suure osakestega lisandid ja millel on väike voolutakistus. See paigaldatakse järjestikku õlipumba õli sisselaskeava ette. Primaarset õlifiltrit kasutatakse määrdeõlis olevate suurte osakestega lisandite filtreerimiseks. Sellel on väike voolutakistus ja see paigaldatakse järjestikku õlipumba väljalaskeava ja peamise õlikanali vahele. Peenõlifilter suudab välja filtreerida määrdeõli peened lisandid, kuid voolutakistus on suur, mistõttu on see enamasti ühendatud paralleelselt peamise õlikanaliga ja läbi peenfiltri filtreeritakse ainult väike kogus määrdeõli.

Põhiõli kanal on määrdesüsteemi oluline osa. See valatakse otse silindriplokile ja silindripeale, et toimetada määrdeõli erinevatesse määrdeosadesse

Rõhu piiramise klapp – kasutatakse õlipumba määrdeõli rõhu väljundi piiramiseks. Möödaviikventiil on ühendatud paralleelselt esmase filtriga. Kui primaarfilter on blokeeritud, avaneb möödavooluklapp ja õlipumba eralduv määrdeõli siseneb otse põhiõlikanalisse. Sekundaarse õlifiltri õli sisselaske rõhu piiravat ventiili kasutatakse sekundaarsesse filtrisse siseneva õli koguse piiramiseks, et vältida peamise õli läbilaske rõhu vähenemist ja määrimisefekti mõjutamist, kuna sekundaarsesse filtrisse siseneb liiga palju õli

Õlipumba imitoru

——Sellel on tavaliselt kollektor ja see on õlisse sukeldatud. Funktsioon on vältida õlis leiduvate suurte osakeste lisandite sattumist määrdesüsteemi.

Karteri ventilatsiooniseade- selle ülesanne on takistada osa põlevast segust ja heitgaasist kolvirõnga ja silindri seina vahelise pilu kaudu karterisse sattumist. Pärast põleva segu karterisse sisenemist kondenseerub selles olev bensiiniaur ja lahustub määrdeõlis, et määrdeõli lahjendada; Veeaur ja happegaas heitgaasis moodustavad happelisi aineid, mis põhjustavad osade korrosiooni; Blowby suurendab ka karteri lambi rõhku, mille tulemuseks on karteritihendi rike ja määrdeõli lekkimine. Selle nähtuse vältimiseks tuleb luua ventilatsioonisüsteem.