Kütusesüsteemi tööprotsess

- 2024-07-05-

Tööprotsesskütusesüsteemon keerukas ja läbimõeldud jada, mis tagab mootori pideva ja tõhusa töötamise.

1. Kütusevarustus

Kütuse ladustamine: kütus hoitakse esmalt kütusepaaki. Kütusepaak on kütusesüsteemi alguspunkt ja vastutab mootori jaoks piisava kütusevaru eest.

Kütusepumba töö: Kui mootor käivitub, hakkab kütusepump tööle elektroonilise juhtseadme juhtimisel. Kütusepumba ülesanne on kütus kütusepaagist välja tõmmata ja torujuhtme kaudu kütusefiltrisse transportida.

Kütuse filtreerimine: enne kui kütus mootorisse siseneb, tuleb see läbi kütusefiltri filtreerida. Kütusefilter võib eemaldada kütuses olevad lisandid ja saasteained, et tagada mootorile puhta kütuse tarnimine.

2. Kütuse segamine ja sissepritse

Kütuse jaotus: puhas kütus pärast filtrit juhitakse ühtlaselt ja isobaariliselt igasse pihustisse läbi kütusejaotustoru.

Pihusti töö: Vastavalt ECU väljastatud juhistele pihustab pihusti iga silindri sisselaskekanalisse või -silindrisse kõrge rõhu all sobiva koguse kütust. Kaasaegsetes autodes juhitakse seda protsessi tavaliselt elektrooniliselt, et tagada täpne kütuse sissepritse.

Segu moodustumine: sissepritsitud kütus seguneb silindris oleva õhuga, moodustades põleva segu. See segamisprotsess on mootori jõudluse ja heitgaaside jaoks ülioluline.

3. Süütamine ja põlemine

Süütesüsteemtoimimine: kui põlev segu moodustub, tekitab süütesüsteem silindris ECU juhtimisel elektrilise sädeme, et segu süüdata.

Põlemisprotsess: Pärast segu süütamist põleb see silindris kiiresti, tekitades kõrge temperatuuri ja rõhuga põlemisgaasi. See põlemisprotsess surub kolvi allapoole ja muudab kolvi lineaarse liikumise ühendusvarda ja väntvõlli kaudu pöörlevaks liikumiseks, pannes sellega mootori tööle.

4. Kurnatus ja tagasiside

Heitgaasid: pärast põlemist väljuvad heitgaasid sõidukist väljalaskesüsteemi kaudu. Väljalaskesüsteem sisaldab tavaliselt selliseid komponente nagu väljalasketorud, katalüüsmuundurid ja summutid, mis aitavad heitgaase puhastada ja müra vähendada.

Süsteemi jälgimine ja tagasiside: ECU jälgib süsteemi erinevaid aspektekütusesüsteemandurite kaudu, sealhulgas kütusevarustus, süüte ajastus ja kütusepihusti töö. Seiretulemuste põhjal kohandab ECU juhtimisstrateegiat, et tagada mootori optimaalne jõudlus ja kütusesäästlikkus erinevates sõidutingimustes.